osho

M-au atras intotdeauna ideile lui Mircea Eliade si, la un moment dat, incepusem sa citesc mai tot ce gaseam scris de el. Pe el, se pare, l-a atras India si filosofiile acelor oameni.. mistici. Ceva mai tarziu am auzit de la un coleg despre Osho, mistic indian, care vorbea clar si deschis despre natura umana si cum sa atingi acea stare de iluminare.

Mi se parea un pic ciudat auzindu-l pe colegul acesta aruncand in conversatie ceva de genu Osho spune ca.., Osho considera ca.. etc. Nu e genul de om care sa se foloseasca de gura altora pentru a-si exprima ideile, asa ca eram tare curios.

In cele din urma am luat una din cartile acestuia, numita Inteligenta, cu un subtitlu de genu Reactioneaza constient la prezent. Am citit aceasta carte de cateva ori deja, si o mai citesc inca; bine.. nu stiu daca e bine spus am citit-o, mai degraba am ascultat-o. Mai toate cartile lui sunt, de fapt, transcrieri ale discursurilor tinute in fata unui numar oarecare de oameni, astfel ca au un caracter aparte.. ai impresia ca ti se vorbeste, iar Osho este un orator excelent 🙂

Avand titlul respectiv, e normal sa trateze inteligenta (de-aia o si cumparasem), si spune in carte ca inteligenta omenirii este distrusa de societatea in care traim, in primul rand din cauza ca nu suntem invatati sa ne folosim creativitatea in rezolvarea problemelor, ci suntem invatati sa ne folosim memoria. Din cate mi-am dat seama, nu incearca sa scoata in evidenta o teorie a conspiratiei intru controlul maselor (poate atinge asa.. un pic), doar ca trebuie avuta in vedere o diferenta clara intre memorie si inteligenta, mai exact, daca prin memorie reactionezi la situatii, prin inteligenta actionezi. Problema cu reactionatul este ca nu mai esti tu cel in control; nu mai gandesti de unu singur, sunt niste idei care ti-au fost induse/impuse. Acest control dureaza de secole, prin diverse metode, avand la baza pe cea a cartilor de capatai (biblia, coranul.. cine le-a scris, pana la urma?).

Nu sunt adeptul ideii de religie (cel putin nu asa cum a fost si este practicata), pentru ca asa ceva te forteaza intr-o ideologie, iar Osho spune (deh.. nu am spus eu) ca orice ideologie este limitata. In momentul in care adopti o ideologie, o dogma, te auto-limitezi. Imi vine in minte expresia Nimic nu e imposibil. Ei bine, pentru ca asa ceva sa aiba un iz de realitate, trebuie sa inlaturi ideea de limita, de orice natura ar fi ea.

Mda.. si observ ca, daca incerc sa descriu un pic din invatamintele lui, nu reusesc decat sa-i reproduc cuvintele, asa ca ma opresc aici. Internetul este generos in ceea ce-l priveste stie si wikipedia de el si sunt destule e-carti gratuite; am adaugat si io un link in dreapta jos, atat pentru mine cat si pentru cine vrea sa-si faca o idee.

Sper sa va fi trezit interesul 😀

Reclame

Autor: sander

programmer/gamer

3 gânduri despre „osho”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s